Wootton Bassett is voortaan koninklijk. Van koningin Elizabeth mag het Engelse plaatsje zich vanaf vandaag Royal Wootton Bassett noemen. Het is voor het eerst in honderd jaar dat een Britse stad die eer te beurt valt. Slechts twee andere Engelse gemeenten mogen die titel voeren.

Het koninklijke tintje is een eerbetoon aan Wootton Bassett voor het respect dat het stadje van 11.000 inwoners toonde aan gesneuvelde Britse militairen. De repatriëring van de omgekomen militairen verliep sinds 2007 via een nabijgelegen RAF-basis en telkens als een rouwstoet voorbij kwam, namen inwoners langs de route een moment van stilte in acht.

De laatste rouwstoet kwam in augustus door de stad, toen een in Afghanistan gesneuvelde militair naar huis gebracht werd. Omdat de repatriëring sinds afgelopen maand via een ander vliegveld loopt, vroeg premier Cameron aan de koningin Wootton Bassett met de titel te eren.

Trots

"We hebben nooit om erkenning gevraagd voor onze eenvoudige blijk van respect", reageerde de burgemeester van Wootton Bassett op de eer. "Maar ik weet zeker dat dit de trots en dankbaarheid zal versterken die we voelen voor onze militairen. Ze zullen altijd in onze gedachten zijn."

Vandaag zal de dochter van Elizabeth, prinses Anne, het koninklijk besluit overhandigen aan de burgemeester. Die ceremonie zal door naar schatting 15.000 mensen worden bijgewoond.

STER reclame