De 'Occupy'-manifestaties tegen de uitwassen van het kapitalisme zijn in Rome en New York uitgelopen op gewelddadigheden.

In Rome ontstond een veldslag, nadat honderden gemaskerde jongeren vernielingen hadden aangericht en de politie hadden bekogeld.

De Italiaanse ME voerde charges uit en gebruikte traangas en waterkanonnen om de massa te verjagen. Zeker 70 mensen raakten gewond en zo'n 20 mensen werden gearresteerd.

Times Square

Op Times Square in New York kwam het ook tot botsingen tussen de politie en betogers. Daar viel een onbekend aantal gewonden en werden 45 actievoerders opgepakt.

Ook hield de politie 24 betogers aan die een gebouw van Citibank probeerden binnen te dringen. In totaal waren zo'n vijfduizend mensen in New York de straat op gegaan om te demonstreren.

Berlijn

In Berlijn maakte de politie tegen middernacht een eind aan een 'Occupy'-manifestatie voor de Bondsdag.

Het plein voor het parlementsgebouw werd door honderden agenten schoongeveegd. Betogers die zich verzetten werden weggedragen. Verder waren er geen incidenten.

Ook in Spanje, Engeland, Portugal en Griekenland werd gisteren gedemonstreerd. Een maand geleden begon de actie Occupy Wall Street in New York. Inmiddels worden in 82 landen, waaronder Nederland, Occupy-manifestaties gehouden.

Op het Beursplein in Rotterdam waren vanmorgen geen Occupy-tentjes meer te vinden. De politie zegt hen niet te hebben verjaagd. "Misschien heeft de kou de actievoerders verdreven."

STER reclame