Griekenland: namen belastingontduikers openbaar

Aangepast

De Griekse minister van Financiën Venizelos wil de namen van 15.000 belastingontduikers openbaar maken. Venizelos zegt dat Griekenland al 37 miljard euro aan belastinginkomsten is misgelopen door belastingontduikers.

Zijn ministerie heeft de namen van mensen achterhaald die nog meer dan een miljoen euro aan belastingschuld hebben uitstaan. De komende weken gaan medewerkers van de belastingdienst en particuliere bedrijven op pad om dat geld alsnog te innen, aldus Venizelos.

'Plaag'

De minister noemde belastingontduiking een misdaad en een plaag. Volgens hem hebben 3700 rijke Grieken samen meer dan 5 miljard euro op buitenlandse rekeningen staan.

In mei had de Griekse overheid al aangekondigd harder te zullen optreden tegen belastingontduikers. Venizelos wil nu haast maken; hij wil komende week al beginnen met het publiceren van namen.

De Griekse belastingdienst kreeg de laatste maanden regelmatig kritiek, omdat bleek dat duizenden overleden Grieken nog steeds een pensioen kregen. Dat kostte de overheid meer dan 16 miljoen euro per jaar. Ook waren er opvallend veel mensen van 100 jaar en ouder geregistreerd.

Stakingen

Griekenland moet hard bezuinigen, omdat het land aan de rand van de financiële afgrond staat. Tienduizenden mensen staakten vandaag opnieuw tegen die harde bezuinigingen. In de steden bleven metro's, trams en bussen in de remises en ook douanepersoneel legde het werk neer. De verwachting is dat daardoor benzinetekorten zullen ontstaan.

In de grote steden staakten ook de vuilophalers. Naar schatting heeft zich al 100.000 ton afval opgestapeld.

Venizelos toonde weinig begrip voor de stakers. De minister zei dat ze "met vuur spelen" en mogelijk de toekomst van Griekenland om zeep helpen.

STER Reclame