NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil Donner in Raad van State

Het kabinet is toch van plan om minister Donner kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap van de Raad van State. De naam van de CDA'er zong al een poosje rond en er klonk kritiek op de benoeming van een zittende minister op deze belangrijke post, maar volgens Haagse ingewijden wil het kabinet zijn kandidatuur doorzetten.

PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden het niet correct dat een minister overstapt naar het belangrijkste adviesorgaan van de regering en zich dan moet buigen over maatregelen die hij zelf heeft voorbereid. Dat is volgens PvdA-leider Cohen zoiets als: "De slager keurt zijn eigen vlees".

Premier Rutte zei eerder vandaag dat hij geen bezwaren ziet voor een tussentijdse overstap van een minister, zonder dat hij wilde ingaan op de persoon van Donner. "Ik zie niet waarom we voor belangrijke functies niet kunnen putten uit zittende ministers."

Opheldering

Kort nadat de NOS meldde dat Donner naar voren geschoven zal worden, eiste de Tweede Kamer opheldering van het kabinet. De Kamer stond op het punt om te stemmen over een motie van de PvdA, waarin staat dat ministers tijdens hun ambtstermijn niet kunnen overstappen naar een college als de Raad van State.

Kamervoorzitter Verbeet zei kort daarna dat ze telefonisch van premier Rutte te horen heeft gekregen dat de berichten over welke voordracht dan ook "niet waar" zijn. Donner zelf voegde daaraan toe dat over de benoeming "veel baarlijke nonsens" is gezegd en dat hij niet weet wie het kabinet gaat voordragen.

Haagse bronnen bevestigen de NOS dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de verantwoordelijkheid voor de benoeming op zich zal nemen. Normaalgesproken ligt die bij de minister van Binnenlandse Zaken, Donner.

Opvolger

Piet Hein Donner (bijna 63) is sinds oktober minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was hij, onder premier Balkenende, minister van Justitie en vervolgens van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was hij onder meer voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van de Raad van State.

De huidige vicepresident van de Raad van State, Tjeenk Willink, legt zijn functie eind januari neer omdat hij dan 70 is geworden. De wet schrijft voor dat hij dan plaats moet maken voor een opvolger. Die moet op 1 februari beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl