{#! Weer een computergenie overleden #!}

time icon Aangepast

Je kent hem waarschijnlijk niet, maar zonder hem was deze website er niet geweest. Die telefoon in je broekzak en je laptop trouwens ook niet. Een van de grondleggers van de moderne programmeertaal, Dennis Ritchie, is afgelopen weekend overleden. De 70-jarige Amerikaan ontwikkelde de programmeertaal C en het besturingssysteem Unix.

Ritchie ontwikkelde de taal in de jaren '70 als werknemer van Bell Labs. Programma-makers gebruiken de taal om opdrachten aan een computer te geven. Zo'n opdracht kan bijvoorbeeld zijn: "Laat deze tekst zien." Het wel moet op een bepaalde manier worden opgeschreven en dat is dus de programmeertaal. De meeste mensen zullen het nooit tegenkomen, want C zit ver weggestopt in de code van een programma. In 1978 brachten Ritchie en zijn collega Brian Kernighan het boek 'The C Programming Language' uit. Tegelijkertijd maakten ze samen de eerste versie van het besturingssysteem Unix, dat perfect samenwerkte met C.

Het is er wel, maar je ziet het niet!

Ruim dertig jaar later zijn zowel C als Unix overal terug te vinden. Alle Apple-producten zijn bijvoorbeeld gebaseerd op Unix. Daar houdt het niet op. Javascript en PHP, twee hele belangrijke programmeertalen om websites mee te schrijven, zijn grotendeels op C gebaseerd. Je kijkt op je computer of telefoon indirect altijd naar het werk van Ritchie.

Ritchie bleef zijn hele leven werknemer bij Bell werken en ging drie jaar geleden met pensioen. In 1998 kreeg hij de Medal of Technology, een Amerikaanse onderscheiding voor zijn belangrijke werk in de moderne computergeschiedenis.

Door: Tim