De top van het OM wist al in 2006 dat Holleeder de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Dat blijkt uit een proces verbaal dat afgelopen maandag is opgesteld door officier van justitie De Haas, die destijds verantwoordelijk was voor de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Volgens het OM werden de verklaringen geheim gehouden op verzoek van kroongetuige Peter La S. Hij vreesde dat zijn familie iets aangedaan zou worden als bekend werd dat hij ook over Holleeder, die toen al vast zat voor afpersingen, verklaringen had afgelegd.

Ook vond de parketleiding dat de informatie buiten het dossier gehouden mocht worden omdat die niet ontlastend zou zijn voor een van de andere verdachten. De rechtbank was daarom niet op de hoogte van de verklaring van La S.

Opdrachtgever

Peter La S. heeft al in 2006 gedetailleerd verteld dat Willem Holleeder de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Volgens La S. zat Holleeder achter de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Dat blijkt uit de verklaringen die door het OM deze week alsnog aan het dossier zijn toegevoegd en in handen van de NOS zijn. Nadat La S. vorige week zelf in de rechtszaal naar buiten bracht dat hij ook over de rol van Holleeder had verteld, zijn de verklaringen naar buiten gebracht.

Klus

Uit de verklaring van La S. zou blijken dat Holleeder, die geen verdachte is in het liquidatieproces, directe opdrachtgever was van de moord op Houtman en Van der Bijl.

Over de moord op Houtman, die La S. samen met medeverdachte Jesse R. heeft uitgevoerd, zei hij al in 2006:

"Jessie vertelde mij dat hij enige tijd voor de liquidatie op Kees Houtman naar Willem Holleeder is gegaan om te vragen of deze een klus had. Holleeder heeft hem toen verwezen naar Dino, waarna hij de klus kreeg om Houtman te liquideren".

"Toen Jessie en ik bezig waren met de voorbereidingen van de liquidatie op Kees Houtman kwamen Jessie en ik Willem Holleeder tegen op het Gelderlandplein. Jessie en ik zaten in de auto en Jessie stapte uit en sprak met Holleeder. Ik bleef in de auto zitten."

"Op een gegeven moment zag ik dat Jessie op mij wees. Ik heb Jessie hier later naar gevraagd en toen zei Jessie dat Holleeder had gevraagd met wie hij de liquidatie op Houtman zou gaan uitvoeren en hij toen naar mij had gewezen."

"Toen Jessie op mij wees werd ik gewenkt door hem en ben ik ook de auto uitgegaan. Ik heb toen Holleeder de hand geschud en wij hebben kort gesproken met elkaar. Holleeder zei toen tegen ons: "Als deze goed gaat, heb ik nog een andere voor jullie"."

Onderzoek

Het OM wil nu niet zeggen of er in verband met de liquidaties een onderzoek loopt naar Holleeder. "Als Holleeder hiervoor wordt vervolgd, is hij de eerste die het hoort", zegt een woordvoerder.

STER reclame