Vandaag is begonnen met de bouw van een speciale mast met meetapparatuur voor op de Noordzee. De meetmast moet informatie gaan geven over de wind, luchtvochtigheid en golfslag, met het oog op toekomstige windmolenparken in Nederland. De bijna 100 meter hoge mast komt 75 kilometer uit de kust van IJmuiden te staan.

"Niemand weet precies wat de condities zijn op deze afstand uit de kust en dit geeft ons veel informatie", zegt Laut van Seventer van Essent. "Het geeft ons meer inzicht in mogelijke opbrengsten en andere zaken ten aanzien van het investeren in windmolens."

De meetmast is een initiatief van energiebedrijven, universiteiten en andere kennisinstellingen. Hij is voorzien van allerlei meetinstrumenten die gegevens doorsturen naar een centrum waar ze worden geanalyseerd.

Onmisbaar

De informatie moet besluiten over eventuele windparken op zee vergemakkelijken, want Nederland is een interessant land voor windenergie, zegt Van Seventer. "We hebben hier veel wind, goede havenfaciliteiten, veel kennis en kunde en een ondiepe zee."

Dat is vooral nodig nu het kabinet de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. "Het kabinet heeft inderdaad pas op de plaats gemaakt", zegt Van Seventer. "Maar op lange termijn is windenergie onmisbaar, ook in Nederland."

De bouw van de mast neemt ongeveer vier en een halve dag in beslag. Het rood-witte gevaarte moet vanaf komend weekend in gebruik worden genomen.

STER reclame