NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië: complot is provocatie

Saudi-Arabië neemt 'maatregelen' tegen Iran, naar aanleiding van de ontdekking van plannen voor een aanslag op de ambassadeur van Saudi-Arabië in Washington.

De Saudische regering spreekt van een grote provocatie en een gruwelijke schending van internationale normen en afspraken.

De verdachten zijn twee Iraniërs, Manssor Arbabsiar en Gholam Shakuri. Ze zouden ook een bomaanslag hebben gepland op de ambassade van Israël. De twee zijn volgens de VS lid van de Quds, een speciale Iraanse eenheid.

Bedacht in Iran?

Arbabsiar is in het bezit van een Amerikaans paspoort en werd afgelopen maand in New York gearresteerd. Hij zou een bekentenis hebben afgelegd. Shakuri is nog voortvluchtig en woont in Iran.

De Amerikaanse minister van Justitie Holder zegt dat de aanslagen zijn bedacht in Iran. De verdachten zouden zijn aangestuurd door "elementen binnen de Iraanse regering". Iran ontkent in alle toonaarden dat het betrokken is bij het terreurcomplot en spreekt van een poging om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Amerika.

Volgens correspondent Thomas Erdbrink is de regering in Iran geschokt door de aantijgingen. Men noemt het een Hollywoodscenario om Iran onder druk te zetten. Waarom denkt de VS dat Iran zoiets zou doen, vragen de autoriteiten zich af, wat zou het Iran opleveren om de Saudische ambassadeur te vermoorden? Iran vindt het bewijs voor het complot ook erg dun en vergezocht, zegt Erdbrink.

Sancties

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS de sancties tegen Iran verder zal uitbreiden. Ze verwacht dat Iran door het voorval verder geïsoleerd zal raken.

Saudi-Arabië en Iran zijn grootmachten in de regio rond de Perzische Golf. De relatie tussen de twee landen is problematisch. Saudi-Arabië is een hechte bondgenoot van Washington.

De Verenigde Staten waarschuwen alle Amerikanen in het buitenland om alert te zijn op mogelijke anti-Amerikaanse acties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl