NOS NieuwsAangepast

"Onderbroek-bomber" staat terecht

Vandaag staat de man die in 2009 op Eerste Kerstdag een Amerikaans vliegtuig probeerde op te blazen terecht. De 24-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab stapte in Amsterdam op vlucht 253 van Northwest Airlines richting Detroit. Vlak voor de landing probeerde hij het toestel van Northwest/Delta op te blazen met een bom die hij in zijn onderbroek verstopt had zitten.

Documentaire

De 34-jarige Nederlander Jasper Schuringa zat ook op die vlucht en greep direct in toen hij aan de andere kant van de cabine een explosie hoorde en iemand om brand hoorde roepen. Hij wist de man te overmeesteren en werd als held onthaald. Vorig jaar kondigde het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, Eyeworks, zelfs aan een documentaire over Schuringa te maken. Vandaag maakte Eyeworks echter bekend dat dit niet meer doorgaat, vanwege een gebrek aan interesse bij Amerikaanse en Engelse zenders.

Proces

Het proces is al een volle week bezig met formele handelingen zoals de samenstelling van de jury, maar vandaag begint Abdulmutallab met zijn openingspleidooi. De Nigeriaan verdedigt zichzelf sinds hij vorig jaar zijn advocaten ontsloeg.

Onze correspondent in Washington, Wessel de Jong, verwacht dat het proces een hele show zal worden: "Hij heeft aan de rechter gevraagd of hij mag optreden in traditioneel gewaad inclusief een grote dolk in zijn riem. Ook heeft hij in de voorbereidende sessies uitvoerig met zijn voeten op tafel gezeten en geroepen dat de Verenigde Staten de 'kanker van de wereld' is."

Abdulmutallab wordt aangeklaagd voor poging tot moord op 289 mensen en een poging om een massavernietigingswapen te gebruiken. Verwacht wordt dat Abdulmutallab een levenslange straf krijgt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl