De Tweede Kamer voelt weinig voor een ceremonieel koningschap. De Kamer debatteert nu met premier Rutte over de begroting van het koninklijk huis en veel partijen vinden dat er iets moet veranderen.

Maar het idee van onder meer de PVV om de koningin niet langer deel uit te laten maken van de regering haalt het niet. Niet alleen de regeringspartijen VVD en CDA zien daar niets in, maar ook oppositiepartij PvdA wil dat de koningin lid blijft van de regering.

In het debat kwam ook het vicepresidentschap van de Raad van State aan de orde. Als opvolger van de huidige vicepresident Tjeenk Willink wordt vaak CDA-minister Donner genoemd.

'Goede kandidaat'

CDA-Kamerlid Smilde ontkende dat haar partij minister Donner officieel als kandidaat naar voren heeft geschoven. D66-leider Pechtold confronteerde haar met uitspraken van CDA-partijvoorzitter Peetoom, die hem een goede kandidaat vindt.

Een deel van de oppositie vindt dat een minister niet zo naar de Raad van State kan overstappen. Afgelopen zondag zei PvdA-leider Cohen in Buitenhof dat dat er op lijkt dat de slager zijn eigen vlees keurt, maar ook voor die mening is geen meerderheid.

Een aantal fracties heeft al eerder aangekondigd dat het koningshuis moet bezuinigen. SP-Kamerlid van Raak vindt dat het Koninklijk Huis meer belastingen gaat betalen. Premier Rutte zegt dat de koningin al belasting betaalt.

Aanstaande donderdag wordt het debat vervolgd en dan antwoordt premier Rutte.

STER reclame