Koptische christenen wereldwijd bidden en vasten de komende drie dagen voor de vrede in Egypte. Dat doen ze op uitnodiging van de koptische paus, Shenouda III.

Op deze manier staan de kopten stil bij de onlusten afgelopen weekend in Caïro, waar een koptische betoging uitliep op rellen. Daarbij vielen meer dan twintig doden, vooral onder de kopten.

Ook in Nederland doen de koptische kerken hier aan mee. Vanmorgen was er een mis in Utrecht en vanmiddag in Eindhoven. Ook in de andere koptische parochies zijn de komende dagen activiteiten die in het teken staan van de situatie in Egypte.

Woedend

Magdy Ramzi, secretaris van de koptische kerken in Nederland, is woedend over wat er in Egypte gebeurt. "We hebben al vanaf de revolutie in februari zien aankomen dat de agressieve kant van de islam het uiteindelijk overneemt. Dat is wat je nu ziet gebeuren. En het leger steunt ons niet."

In Nederland wonen ongeveer 6000 koptische christenen. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit Egypte, Ethiopie, Soedan en Eritrea.

STER reclame