1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Rechter: zeven jaar cel voor Timosjenko

Een rechtbank in Oekraïne heeft voormalig premier Joelia Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Dat is overeenkomstig de eis.

Timosjenko is schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Ze is volgens de rechter haar boekje te buiten gegaan bij het sluiten van een gasdeal met Rusland.

Onrustig

Timosjenko beval de staatsonderneming Naftogaz twee jaar geleden een contract met het Russische Gazprom te tekenen. Volgens de aanklagers had ze daar de bevoegdheid niet toe en berokkende ze Oekraïne enorme schade met de onvoordelige transactie.

Timosjenko, die nu oppositieleider is, zegt dat ze om politieke redenen is berecht. Er is ook kritiek uit Europa op het proces.

Het is onrustig buiten het gerechtsgebouw in Kiev. Honderden aanhangers van de politica zijn op de been. De oproerpolitie is aanwezig.

Onschendbaar

Parlementsleden in Oekraïne zijn niet, zoals in de meeste landen, parlementair onschendbaar. Die situatie stamt nog uit de Sovjet-periode.

Een voorstel om de onschendbaarheid in te voeren, is verworpen. "Dat zou voor Oekraïne een uitweg zijn geweest om het niet tot een veroordeling van Timosjenko te laten komen", zegt correspondent Kysia Hekster.

Een andere mogelijkheid is dat de wet op economische delicten zodanig wordt veranderd dat de celstraf voor Timosjenko kan worden omgezet in een boete.

President Janoekovitsj kan ook gratie verlenen. Door haar veroordeling is Timosjenko voorlopig politiek uitgeschakeld. Veroordeelden in Oekraïne kunnen niet aan verkiezingen deelnemen. Timosjenko, die vorig jaar de presidentsverkiezingen nipt verloor van Janoekovitsj, wil zich in 2015 weer verkiesbaar stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl