1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Nederlands pensioenstelsel blijft beste

Het Nederlandse pensioenstelsel is volgens deskundigen nog steeds het beste ter wereld. In de wereldwijde pensioenindex van Mercer is Nederland voor de derde keer achtereen eerste. Australië is tweede, Zwitserland derde.

De index vergelijkt de pensioenstelsels in zestien landen en geeft daarmee een beeld van de pensioenvoorziening van de helft van de wereldbevolking, zegt Mercer.

Nederland doet het onder meer goed door de hoogte van de pensioenen en het vertrouwen in het pensioenstelsel. Ondanks de toppositie van Nederland is de indexwaarde wel gedaald ten opzichte van vorige jaren. Volgens Mercer staan de pensioensystemen onder grote druk door de snel vergrijzende bevolking.

Langer doorwerken

Willem Brugman, directeur bij Mercer in de Benelux zegt "erg trots" te zijn op de koppositie van Nederland. "Echter, vanwege de groeiende kloof tussen de pensioengerechtigde leeftijd en de levensverwachting, lage rente en de volatiliteit van de aandelenmarkten is het noodzakelijk ons systeem te wijzigen."

Onlangs is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een hervorming van het pensioenstelsel.

Volgens Mercer, een consultant op het gebied van human resource, is het belangrijk dat werknemers langer doorwerken en dat mensen op eigen gelegenheid sparen voor een aanvullend pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl