NOS NieuwsAangepast

VVD: koningshuis moet broekriem aanhalen

Regeringspartij VVD wil dat ook het Koninklijk Huis bijdraagt aan de bezuinigingen. De regeringspartij zal dat voorstel morgen doen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Alle ministeries moeten de komende jaren doelmatiger werken en zo minimaal een paar procent op de kosten besparen. Het Koninklijk Huis en het kabinet der Koningin zijn van die bezuiniging uitgezonderd.

"Als er op alle begrotingen gekort moet worden om het huishoudboekje op orde te krijgen, moet het Koninklijk Huis dat ook," aldus het VVD-Kamerlid Van der Burg.

Broekriem

De VVD vindt dat onterecht in een tijd dat iedereen de broekriem moet aanhalen. "Gelijke monniken, gelijke kappen," aldus Van der Burg.

Kamerlid Van der Burg denkt dat ook het staatshoofd ongeveer twee procent kan inleveren. Dat is een bedrag van zo'n 800.000 euro.

Nullijn

De SP vindt ook dat het koningshuis moet bezuinigen. "Ze moeten op de nullijn," zegt het SP-Kamerlid Van Raak.

GroenLinks vindt het onzin dat het kabinet 300.000 euro uittrekt voor een nieuwe website van het Koninklijk Huis. Het geld kan beter gebruikt worden voor de exploitatie van een waterzuiveringsinstallatie op Bonaire.

Het ministerie van Algemene Zaken laat weten dat het Koninklijk Huis vorig jaar al heeft bezuinigd op het onderhoud van de Groene Draeck en het gebruik van vliegtuigen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 1,1 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl