NOS NieuwsAangepast

Verzet groeit tegen Donner bij RvS

De SP en GroenLinks vinden ook dat een zittende minister geen vicevoorzitter kan worden van de Raad van State.

PvdA-leider Cohen kwam zondag met het voorstel dat een zittend lid van de regering geen vicevoorzitter kan worden van de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de staat. "Je moet het niet hebben dat een slager zijn eigen vlees keurt," aldus Cohen.

Kandidaat

Het CDA heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken naar voren geschoven als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Tjeenk Willink.

De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks vinden niet dat een huidige minister in zijn nieuwe baan de wetsvoorstellen moet beoordelen die hij zelf heeft gemaakt. "Donner heeft zich als minister verbonden aan het kabinetsbeleid, ook aan alles wat er voor de komende jaren in de pijnlijn zit," zegt GroenLinks-leider Sap. De vicevoorzitter moet onafhankelijk zijn, vinden ze.

Geen probleem

De VVD vindt het geen probleem. Het CDA heeft er nog geen standpunt over. "We moeten het er nog over hebben," aldus CDA-Kamerlid Smilde. D66 houdt zich buiten de discussie en wacht het debat af.

De PVV vindt dat de Kamer er niet over gaat en beschouwt het als een zaak van het kabinet. "Als Cohen de wet of procedure wil wijzigen, dan nemen wij daar met belangstelling kennis van", aldus PVV-Kamerlid Elissen. De PVV is niet van plan om het voorstel van de PvdA te steunen.

D66 en de SP hebben kritiek op het gebrek aan openheid over de procedure bij de benoeming.

Dinsdag debatteert de Kamer vanaf half vier over de begroting van de Koning. De nieuwe benoeming van de vicevoorzitter van de Raad van State zal daar ook worden besproken.

Het debat wordt live uitgezonden op Politiek24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl