NOS NieuwsAangepast

Californische tieners mogen niet onder de zonnebank

Tieners uit de Amerikaanse staat Californië moeten voortaan gewoon in de zon zitten als ze een bruin kleurtje willen. Gouverneur Jerry Brown heeft zondag een nieuwe wet ondertekend waarin staat dat kinderen tussen de 14 en 18 jaar niet onder de zonnebank mogen.

Californië is de eerste Amerikaanse staat met een wet die minderjarigen het gebruik van zonnebanken verbiedt. Kinderen onder de 14 jaar mochten al niet onder de zonnebank, maar in de leeftijdsgroep van 15 tot 17 jaar was dat nog wel mogelijk als de tieners toestemming van de ouders hadden. Maar ook dat is nu van de baan. Het wordt jongeren tot en met 18 jaar verboden een zonnestudio te bezoeken.

Gezondheid

De wet is onderdeel van een plan om de gezondheid en het welzijn van de Californiërs te verbeteren. "Ik prijs gouverneur Brown om zijn moed bij het nemen van deze broodnodige stap om de meest kwetsbare bewoners - onze kinderen - in Californië te beschermen", zei senator Ted Lieu in een verklaring. ""Als iedereen wist wat de echte gevaren van zonnebanken zijn, zouden ze geschokt zijn. Huidkanker is een opkomende epidemie en de belangrijkste oorzaak van kankersterfte bij vrouwen tussen de 25 en 29."

Nederland

In Europa zijn er al verschillende landen die het gebruik van de zonnebank voor minderjarigen verbieden. Onder meer Duitsland, Engeland en België kennen zo'n verbod. In Nederland mogen tieners nog wel gebruik maken van de bruiningsapparaten. Het Nederlands Kankerinstituut zegt dat zo'n verbod wel wenselijk is, maar moeilijk is te realiseren. "Het is niet te handhaven", zegt een woordvoerder. "Het ligt bij de politiek om te bedenken hoe we hier iets aan kunnen doen."

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl