Runderkamp verslaggever Arabische wereld

Aangepast

Lex Runderkamp wordt voor de NOS reizend verslaggever in de Arabische wereld. Hij zal gedurende korte of lange tijd verslag doen vanuit een land in het Midden-Oosten of Noord-Afrika.

De functie van 'reizend verslaggever' is nieuw bij de NOS. Runderkamp (54) is de eerste die deze functie gaat vervullen.

De NOS heeft in de persoon van Sander van Hoorn al een correspondent in de Arabische Wereld. Vanuit zijn standplaats Beiroet (Libanon) verslaat hij als eerste het nieuws uit een gebied dat zich uitstrekt van Marokko tot Irak en van Syrië tot Jemen, inclusief Iran.

Droom

Door de omvang van deze regio is het nu nog moeilijk om een NOS'er langere tijd in een van de landen te laten werken, maar dat wordt anders met de komst van een reizend verslaggever. Bij groot nieuws is het mogelijk dat Runderkamp en Van Hoorn op een locatie samenwerken.

"De droom van elke journalist", noemt Runderkamp zijn nieuwe functie. "De Arabische wereld zit boordevol nieuws. Als je de tijd krijgt om daar ook de verhalen achter het dagelijkse nieuws te maken, is dat een enorme eer. NOS Nieuws wil daarmee de mensen in Nederland veel meer inzicht geven in het complexe krachtenveld dat in al die landen aanwezig is."

Libië

Runderkamp heeft een lange staat van dienst in de journalistiek. Na zijn opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht ging hij in 1980 bij Vrij Nederland aan de slag als onderzoeksjournalist. Daarna volgde de VPRO waar hij tot 1998 werkte bij de TV-programma's Gouden Bergen en Diogenes.

In 1998 stapte hij over naar de NOS als researchjournalist. In die functie maakte hij reportages over justitie en terrorisme. Het afgelopen jaar berichtte Runderkamp onder meer uit Libië, de Verenigde Staten en Engeland.

Tussen 2008 en 2010 keerde hij even terug bij de VPRO als eindredacteur van het grote Beagle-project rond Charles Darwin.

STER Reclame