NOS NieuwsAangepast

Kopten rouwen om slachtoffers

In Egypte zijn Koptische christenen in rouw na de onlusten van gisteren. Duizenden kopten woonden begrafenissen van de slachtoffers bij.

Bij de bloedige rellen van zondag waren Koptische christenen, moslims en ordetroepen betrokken. Er vielen 26 doden, vooral onder de kopten. Honderden mensen raakten gewond. De politie verrichtte tientallen arrestaties.

De onlusten begonnen toen betogende kopten, die zich niet genoeg beschermd voelen, met stenen werden bekogeld door omstanders, vermoedelijk moslims. Op beelden is te zien dat auto's worden vernield en in brand worden gestoken. De betoging in Caïro liep helemaal uit de hand toen pantservoertuigen op betogers inreden.

Eerder vandaag raakten kopten bij een Koptische kerk in Caïro opnieuw slaags met politieagenten en militairen.

De Koptische kerk heeft een rouwperiode van drie dagen afgekondigd.

'Geen politie'

VPRO-verslaggever Rik Delhaes in Caïro was gisteravond bij de ongeregeldheden. Hij vertelt hoe het protest als een vreedzame demonstratie begon in een wijk waar veel kopten wonen, maar halverwege uit de hand liep.

Delhaes: "De menigte werd aangevallen door oproerkraaiers die met stenen en flessen begonnen te gooien. Het was midden in de avondspits, met veel verkeer. Er reden auto's op de demonstranten in. Die auto's werden aangevallen en mensen werden uit hun auto gesleurd. Vervolgens ging de demonstratie naar het gebouw van de staatstelevisie. Daar volgde een hevige clash met de ordetroepen, ik heb een aantal legervoertuigen op de demonstranten in zien rijden".

Volgens Delhaes doet het incident sterk denken aan de bestorming van de Israëlische ambassade, in september. "Er is geen politie, het geweld kan niet in de kiem gesmoord worden. Ze laten het uit de hand lopen", aldus Delhaes.

De rellen vonden plaats bij het Tahrirplein, waar begin dit jaar tegen het regime van president Mubarak werd gedemonstreerd.

Staatsveiligheid

Het conflict tussen kopten en moslims vormt volgens premier Essam Sharaf een bedreiging voor de staatsveiligheid. Op de staatstelevisie zei hij dat bepaalde groepen de vestiging van een moderne democratie willen verhinderen.

Volgens journalisten waren er juist veel moslims die het voor de kopten opnamen en keerden de twee groepen zich samen tegen de ordetroepen.

In Egypte is veel kritiek op de manier waarop de militaire machthebbers het land leiden sinds de val van Mubarak.

Vandaag is wel een ter dood veroordeelde man opgehangen die begin vorig jaar zes koptische christenen en een moslim doodde. Hij opende het vuur op koptische kerkgangers die kerst gingen vieren.

Het zou een wraakactie zijn geweest voor de verkrachting van een moslimmeisje door een christen. Waarnemers denken dat de Egyptische autoriteiten de veroordeelde man juist vandaag hebben laten executeren om de kopten gunstig te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl