NOS NieuwsAangepast

Frans-Belgisch akkoord over Dexia

De regeringen van België, Frankrijk en Luxemburg zijn het eens geworden over de Dexia Bank. Dat heeft de Belgische premier Leterme bekendgemaakt na crisisoverleg met premier Fillon van Frankrijk en de Luxemburgse minister van Financiën Frieden.

Wat er precies is afgesproken om de toekomst van Dexia veilig te stellen, is niet bekendgemaakt. Het akkoord wordt nu voorgelegd aan de Raad van Bestuur van de Frans-Belgische bank, die sinds 15.00 uur bijeen is voor overleg.

Als de vergadering van de Raad van Bestuur afgelopen is, komt de Belgische regering bijeen voor een extra ministerraad. De ministers moeten daar formeel de opdracht geven om het Belgische deel van Dexia te kopen en te nationaliseren. Met de nationalisering hopen de Belgen het voortbestaan van de bank veilig te stellen.

'4 miljard'

Hoeveel de Belgische staat wil betalen voor Dexia, is niet bekendgemaakt. Volgens geruchten gaat het om 4 miljard euro. België zou verder voor 60 procent van de slechte leningen van Dexia garant willen staan. Dat is zo'n 54 miljard euro.

De Belgische regering is ook nog in onderhandeling met de gewesten en gemeenten, die aandeelhouders zijn van Dexia. Zij zijn bang dat ze veel geld zullen verliezen als Dexia wordt gesplitst en hun deel van de bank minder waard wordt.

Leterme heeft in Belgische media laten weten dat hij voor het openen van de beurs op maandagochtend "iedereen" nog een keer gesproken wil hebben.

Schuldencrisis

De bank is in grote moeilijkheden gekomen door de Europese schuldencrisis. Dexia heeft voor meer dan 3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in de boeken staan. Het is de vraag of dat geld ooit nog terugkomt bij de aangeslagen bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl