De politie gaat coffeeshops langs om te zien of ze geen zware wiet verkopen. Het kabinet is het erover eens geworden dat wiet met een thc-gehalte van meer dan 15 procent een harddrug is en niet in coffeeshops mag worden verkocht.

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat de politie af en toe wietmonsters nemen en die doorsturen naar het Nederlands Forensisch Instituut.

"Het gaat om de volksgezondheid," zei Opstelten. "Het gebruik van zwaardere softdrugs willen we tegengaan, gewoon omdat het slecht is."

Gedoogbeleid

Ook de minister vindt het een beetje vreemd dat de overheid nu eisen gaat stellen aan een bij wet verboden product, maar toch vindt hij de maatregel goed te verdedigen: "Natuurlijk is er sprake van gedoogbeleid, maar deze wiet gaat van de softdrugslijst naar de harddrugslijst en harddrugs kunnen juridisch gezien niet in coffeeshops verkocht worden", zei hij.

De minister benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van de coffeeshophouders is om op het gehalte thc in hun producten te letten. Als ze boven de norm komen, is dat het risico van de ondernemer en van niemand anders, zei Opstelten: "De coffeeshop kan dan gesloten worden door de burgemeester en de eigenaar kan strafrechtelijk worden vervolgd."

STER reclame