Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vindt dat er niet te veel ophef gemaakt moet worden over de komst van de plaszak in de Sprinters van NS. Dit zei ze na afloop van de ministerraad.

"Het is een extra service van NS als een trein strandt en er grote nood is", aldus Schultz. "Als minister wil ik me daar niet te veel mee bezighouden." Bij het horen van het nieuws vanochtend dacht ze dat het om een grap ging.

In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd. "Het plaszakplan is een slechte grap," zegt PVV-Kamerlid De Jong. "In plaats dat de NS zich focust op de reizigers en ervoor zorgt dat er meer treinen rijden, reisinformatie betrouwbaar is en het spoor winterklaar is, komen ze met dit soort onzinnige maatregelen," aldus de PVV.

Van de pot

GroenLinks-Kamerlid Van Gent wil opheldering van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu en dringt er opnieuw op aan dat er wc's moeten komen in de Sprinters. "Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt," schrijft Van Gent op Twitter. Ze heeft mondelinge vragen gesteld.

De PvdA is niet enthousiast over het plan, maar vindt niet dat de overheid extra geld moet uittrekken voor wc's in de Sprinter. "Dit bewijst weer eens hoe ver het management van dit soort organisaties afstaat van waar het om moet gaan," zegt PvdA-Kamerlid Monasch.

VVD-Kamerlid Aptroot vindt de zakken "een oplossing." "Het is niet fraai, maar voor noodgevallen kan dit misschien wel. En in nieuwe treinen komt altijd een wc."

Toiletten

De discussie over wc's in de Sprinter loopt al langer. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er toiletten in de stoptreinen komen, maar minister Schultz van Verkeer wil niet dat de overheid voor de kosten opdraait. In 2025, over 13 jaar, zijn wel alle Spinters van een wc voorzien.

STER reclame