'Bewaker vermoordde Blonde Dolly'

time icon Aangepast

Een bekende Haagse prostituee is in 1959 gewurgd door haar bewaker Gerard V. Dat zegt journalist Casper Postmaa, die zeven jaar onderzoek deed naar de moord.

Sebilla Niemans, alias Blonde Dolly, werd gewurgd teruggevonden met 550 gouden tientjes naast zich. De politie heeft nooit een moordenaar aangehouden.

Blauwe boekje

Op een gegeven moment werd het politiearchief overgedragen aan het gemeentearchief. Daardoor werd het openbaar en kon Postmaa erin duiken. "Er staan echt honderden verhoren in", zegt hij. "Uiteindelijk heb ik eruit gehaald wie de moordenaar is."

Lang werd gedacht dat het blauwe boekje, waarin Dolly haar klanten bijhield, het mysterie zou oplossen van de moord. Volgens Postmaa blijkt dat daar helemaal geen aanwijzing in staat. De moord moet volgens hem in een heel andere hoek gezocht worden.

Bewaker

"Dolly had een bewaker in dienst genomen, omdat in de straat waar ze werkte Blonde Marietje was vermoord. Ze heeft toen voor 50 gulden per dag Gerard V. als oppas aangenomen, een grote stevige man. Er zijn zo ontzettend veel aanwijzingen dat hij het gedaan heeft. Dat is eigenlijk niet te missen", vertelt Postmaa.

Blonde Dolly werkte zonder souteneur. "Het was een bewaker die ze zelf aanstelde en betaalde. Een man met een fors strafblad, hij had twee keer tbr (voorloper van tbs, red.) gehad."

"Hij was verliefd op haar, hij verzon allerlei verhalen over haar. Hij had tegen zijn familie gezegd dat hij verloofd was met haar, hij fantaseerde bij zijn familie over een manier waarop ze vermoord zou kunnen worden. Hij heeft daadwerkelijk geprobeerd haar met morfine te vermoorden, maar dat mislukte."

Daderkennis

Het belangrijkste is volgens Postmaa dat Gerard V. daderkennis had, hij wist iets dat alleen de dader kon weten.

"Op een gegeven moment wordt Dolly dood gevonden. Gerard V. zit beneden, terwijl het lijk boven wordt aangetroffen. De politie neemt het lichaam mee naar buiten en zegt dat ze aan een natuurlijke dood gestorven is. Gerard V. heeft het lichaam op dat moment nog niet gezien. Als hij later naar buiten gaat, zegt hij tegen een van de omstanders: 'Blonde Dolly is gewurgd'."

Gerard V. is nooit veroordeeld. Volgens Postmaa is het verhoor tegen hem zeer "knullig en amateuristisch verlopen". "Ze hebben hem tijdens zijn verhoor niet krachtig genoeg aan de tand gevoeld.

Uiteindelijk is V. wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten, "terwijl al het bewijs tegen hem wees", aldus Postmaa. De journalist heeft Gerard V. (82), die nog leeft, thuis opgezocht, maar hij wilde niet open doen.

In 1987 verscheen een film over het leven van Blonde Dolly. Het boek dat Casper Postmaa schreef over de moordzaak (Napels zien... zes verhalen met een einde), komt volgende week uit.

STER Reclame