NOS NieuwsAangepast

Nederlandse weg in Uruzgan geopend

Staatssecretaris Knapen heeft in Afghanistan een asfaltweg geopend, die met Nederlands geld is aangelegd. De weg loopt van Chora naar Tarin Kowt door de Baluchivallei in de provincie Uruzgan.

Nederland heeft 22,5 miljoen euro aan de weg bijgedragen.

Samen met de provinciale gouverneur en lokale stamleiders knipte Knapen een lint door op de rotonde aan het begin van de weg. "De weg staat symbool voor de verbondenheid van Nederland met Uruzgan en onze gezamenlijke blik op de toekomst", zei Knapen.

"De economische bedrijvigheid is toegenomen. Mensen kunnen hierdoor ook makkelijker naar het ziekenhuis in de stad." De nieuwe weg, van ongeveer 40 kilometer, sluit aan op het nationale wegennet naar Kandahar en Kabul.

Meer ontwikkelingswerk

Knapen zei dat, hoewel er geen Nederlandse militairen meer actief zijn in de Afghaanse provincie, het ontwikkelingswerk in Uruzgan tot eind 2013 doorgaat. Zo wordt er met Nederlands geld een passagiersterminal voor het vliegveld in Tarin Kowt aangelegd.

Nederland stelde eerder de Afghaanse vliegtuigmaatschappij KamAir met subsidie in staat om de lijn Kabul-Tarin Kowt van de grond te krijgen. Nu vliegt KamAir zonder subsidie op commerciele basis vier keer per week heen en weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl