NOS NieuwsAangepast

Huisartsen protesteren tegen bezuinigingen

In de RAI in Amsterdam hebben huisartsen geprotesteerd tegen de bezuinigingen op de huisartsenzorg. Ze maken zich zorgen over het bedrag van 132 miljoen euro dat minister Schippers wil bezuinigen op de sector.

Duizenden huisartsen en ondersteunend personeel woonden de manifestatie bij. Veel praktijken zijn daardoor vandaag dicht of draaien een zondagsdienst.

'Kosten omhoog'

De huisartsenvereniging is fel tegen de bezuinigingen op de huisartsenzorg. Volgens voorzitter Van Eick heeft de maatregel tot gevolg dat meer mensen worden doorverwezen naar de ziekenhuizen. De kosten zouden daardoor omhoog gaan, zegt Van Eijck.

Schippers zei vanochtend dat ze opnieuw met de huisartsen om de tafel wil. De huisartsenvereniging zegt dat er al voortdurend overleg wordt gevoerd.

'Geen bezuiniging'

Schippers benadrukt dat het niet gaat om een bezuiniging. Ze zegt dat ze een overschrijding van 132 miljoen euro terughaalt bij de huisartsen, zoals ze ook doet bij de fysiotherapeuten, geestelijke gezondheidszorg en logopedisten. "Het zou niet fair zijn als ik de huisartsen als enige zou ontzien."

Schippers zegt dat de maatregelen nu doorgaan, maar dat er in de toekomst misschien extra geld beschikbaar is. "2012 is financieel een moeilijk jaar. Daarna kan er ook voor de huisartsen weer geld bij komen. Maar daarover moeten wel harde afspraken worden gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl