NOS NieuwsAangepast

Apple-boegbeeld Steve Jobs overleden

Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple, is overleden. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf gemeld.

In augustus stopte hij als topman bij Apple, omdat zijn gezondheid hem niet meer in staat stelde zijn taken uit te voeren. Hij bleef daarna nog wel bestuursvoorzitter.

Jobs was jarenlang het boegbeeld van Apple. Hij wordt beschouwd als pionier van de computerindustrie.

Genie

Jobs kampte al jaren met gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Sinds januari dit jaar was hij met ziekteverlof.

Zijn vertrek in augustus kwam dan ook niet onverwacht. "Ik heb al gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple kon voldoen, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen", schreef Jobs. "Helaas is die dag nu gekomen."

Apple zegt dat het bedrijf een visionair en een genie verloren heeft. "Hij laat een bedrijf achter dat alleen hij had kunnen opbouwen", schrijft Apple op zijn website.

Oprichter

Samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne richtte Jobs in 1976 Apple op. Het bedrijfje zou zich toeleggen op de bouw van personal computers.

Ze onderscheidden zich al snel door pc's met een grafische gebruikersomgeving te ontwikkelen. Dat deden ze eerst met de geflopte (want te dure) Apple Lisa, en later met de succesvollere Macintosh-computers, kortweg Macs.

Comeback

Na interne strubbelingen in 1985 verliet Jobs Apple. Hij richtte een nieuw computerbedrijf op, NeXT en kocht zich in bij wat later het computeranimatiebedrijf Pixar zou worden.

Maar in 1996, door een overname van NeXT door Apple, keerde Jobs terug naar zijn roots. Met zijn uitzonderlijke aandacht voor gebruiksgemak van de producten en oog voor detail gaf hij het bedrijf een nieuw élan.

Dat deed hij eerst met de kleurrijke iMac en later nog met een rits aan succesvolle i-producten: de iPod-muziekspeler, de iPhone en de iPad.

Mediageniek

Bij het lanceren van nieuwe producten slaagde Jobs er keer op keer in de wereldwijde aandacht op zich te vestigen. Zijn enthousiasme en mediagenieke optredens waren daarbij belangrijk.

Dinsdag stelde Apple nog een vernieuwde iPhone voor, de 4S. De productvoorstelling gebeurde dit keer niet door Steve Jobs, de gedreven man met de zwarte coltrui.

Het gezicht van Apple is 56 jaar geworden. Jobs laat zijn vrouw Laurene achter, met wie hij drie kinderen had. Jobs had ook een dochter uit een eerdere relatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl