Als het slechter dreigt te gaan met de Europese economie moeten landen die er financieel goed voorstaan overwegen minder te bezuinigen.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over de Europese economie.

Landen als Nederland en Duitsland kunnen nu veel goedkoper lenen op de kapitaalmarkt dan bijvoorbeeld België en de zuidelijke eurolanden. Den Haag en Berlijn moeten zich dan ook niet blindstaren op het terugdringen van overheidstekorten. Beter is om bezuinigingen uit te stellen om de economie te stimuleren.

Recessie

De kwestie speelt ook in de Tweede Kamer waar de Algemene Financiële beschouwingen worden gehouden. Het debat, dat morgen verder gat, gaat over de begroting voor volgend jaar, maar de ontwikkelingen rond de euro spelen een belangrijke rol.

PvdA-woordvoerder Plasterk zei dat hij voorstander is van verdere uitbreiding van het noodfonds voor landen in de problemen. Volgens hem kan dat helpen voorkomen dat Europa in een recessie belandt.

Dexia

Premier Rutte zei eerder dat hij niet over een verdere verhoging van het fonds wil speculeren. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de voorgenomen versterking van het noodfonds.

Tijdens het debat kwam ook de situatie rond Dexia aan de orde. In de Kamer leeft angst dat de eurocrisis tot een nieuwe bankencrisis leidt.

Minister De Jager erkent dat er zorgen zijn over de gevolgen van de crisis, maar zegt dat er geen "zelfstandige zorgen" bestaan over de banken in Nederland.

STER reclame