Aspergeteelster José Janssen is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het uitbuiten van buitenlandse werknemers op haar bedrijf in Someren. Het OM had vier jaar geëist.

Janssen gaf de werknemers slecht te eten, liet ze slapen in smerige kamers en sloot geregeld het warme water af. Ook moesten de werknemers lange dagen maken en werden ze onder het minimumloon betaald.

De seizoensarbeiders verdienden 5 euro per uur in plaats van de 13 euro waar ze recht op hadden. Daarvan moesten ze ook nog een deel afstaan voor kost en inwoning. Janssen blijft ontkennen dat ze haar werknemers onderbetaalde.

Boetes

Janssen kreeg eerder al boetes opgelegd door de Arbeidsinspectie. In 2009 en 2010 werd ze veroordeeld voor het uitbuiten van buitenlandse seizoenskrachten. Ook waren er mensen zonder vergunning aan het werk.

De boetes heeft Janssen nooit betaald en zijn inmiddels opgelopen tot 1,1 miljoen euro. Het onroerend goed van de aspergeteelster werd een paar weken geleden geveild om de openstaande boetes te betalen.

STER reclame