President Karzai van Afghanistan heeft gezegd dat vredesonderhandelingen met de Taliban geen nut meer hebben. In plaats daarvan kan beter met Pakistan onderhandeld worden om vrede in de regio te bereiken, zei de president bij een vergadering waar een deel van de elite van Afghanistan aanwezig was.

President Karzai pleitte lange tijd om tot een vergelijk te komen met de gematigde Taliban in zijn land. Zijn ommezwaai komt na de moord op zijn voorganger en vredesonderhandelaar Rabbani. Die leidde op Karzai's verzoek een comité dat tot een diplomatieke oplossing in Afghanistan moest komen.

Vorige maand bracht een man, vermoedelijk een Talibanonderhandelaar die het vertrouwen van Rabbani had gewonnen, hem om het leven. De terreurorganisatie blijft echter vaag of de man daadwerkelijk een Talibanlid was.

Onvindbaar

Op de vergadering in Kabul vroeg president Karzai zich hardop af met wie hij de vredesbesprekingen moet voeren. "Het is onmogelijk om de Talibanleider Mullah Omar te vinden. Waar is hij? Waar is de Raad van de Taliban?"

Voor Karzai reden genoeg om de onderhandelingen stop te zetten: "Een man vermomd als een Talibanlid vermoordt Rabbani en de organisatie wil het bevestigen, noch ontkennen. Daarom kunnen we alleen nog maar met Pakistan praten."

STER reclame