De FNV stevent af op een scheuring. Volgens de voorzitter van de Onderwijsbond AOb, Walter Dresscher minacht FNV Bondgenoten de andere bonden. "Ze hebben geen enkele belangstelling voor wat andere bonden vinden."

Volgens Dresscher kan het door die opstelling niet anders dan dat ze uit elkaar gaan. Hij is boos over de gang van zaken tijdens het debat over het pensioenakkoord.

"Het gaat al sinds juni op deze manier. Keer op keer kwamen er nieuwe eisen, maar dat waren onhaalbare opdrachten. En we hebben ons best gedaan, geprobeerd elke keer opnieuw hun punten binnen te slepen. Maar het is een keer genoeg. Ik denk dat ze gewoon geen akkoord wilden", zegt Dresscher.

Platte leugens

Ook het argument van de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk, dat er niet naar de meerderheid werd geluisterd, verwerpt Dresscher. "Dat is een slag in de lucht. Bondgenoten wilde geen referendum onder alle FNV-leden. Vervolgens komen ze wel met een referendum onder de eigen leden. Maar dat referendum deugde niet."

Er stonden platte leugens in, zegt Dresscher. "Ze stuurden het hun kant op met termen als 'casinopensioen'. En dan daarna ook nog manipuleren met de uitslag. Er komt 22,7 procent van de mensen stemmen en dat wordt uiteindelijk 100 procent. Ja, zo kan ik het ook."

Agnes blijft

Agnes Jongerius moet volgens Dresscher gewoon voorzitter van de FNV blijven. "Het helpt helemaal niets om nu het hoofd van Agnes te eisen. Het gaat over de vraag wat een vakbond moet doen. Wil je een bond die alleen maar de straat opgaat om acties te voeren of wil je de belangen van je leden ook nog behartigen in bepaalde besturen."

Voor die laatste optie zou de bond de onderhandelaar "ruimte en vertrouwen" moeten geven. "Wil je dat niet en wil je met z'n allen op die stoel zitten, dan zijn we snel uitgepraat", aldus Dresscher.

STER reclame