In Jemen is een leider van al-Qaida, Anwar al-Awlaki, gedood. De geestelijke kwam vermoedelijk om bij een Amerikaanse raketaanval. De Jemenitische regering zegt dat die aanval gericht was op een konvooi met terreinwagens.

Awlaki is in de Verenigde Staten geboren en woonde daar jarenlang. Sinds 2007 zat Awlaki ondergedoken in Jemen.

De Amerikanen zetten Awlaki vorig jaar op hun terreurlijst. Ze verdenken hem van het coördineren van verschillende aanslagpogingen. In het verleden probeerden de Amerikanen hem al met onbemande vliegtuigjes uit te schakelen.

Inspirator

Awlaki was een belangrijke inspirator van moslim-terroristen. Volgens de Amerikanen was hij de ideoloog van al-Qaida op het Arabisch schiereiland. Via internet stuurde hij zijn preken de wereld in, waarin hij opriep tot de heilige oorlog.

Hij had persoonlijk contact met terroristen. Toen hij in Amerika woonde ging hij om met twee van de kapers van 11 september. Ook had Awlaki email-contact met de Amerikaanse islamitische legerpsychiater die in november 2009 dertien collega's doodschoot op de basis Ford Hood in Texas.

Jasper Schuringa

Later keerde Awlaki terug naar Jemen. Daar ontmoette hij de terrorist die met Kerst 2009 een aanslag probeerde te plegen in een vliegtuig boven Detroit. Hij had explosieven in zijn onderbroek, maar werd overmeesterd door zijn Nederlandse medepassagier Jasper Schuringa.

STER reclame