NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar asbest Merwedehaven

De provincie Zuid-Holland begint een feitenonderzoek naar de stort van asbest bij de Derde Merwedehaven in Dordrecht. Er zijn aanwijzingen dat op de stortplaats grote hoeveelheden onverpakt asbest zijn gedumpt.

Een extern bureau gaat het onderzoek uitvoeren. De provincie wil dat het onderzoek komend voorjaar is afgerond.

In het onderzoek zullen nog geen conclusies worden getrokken over de mogelijke gezondheidsrisico's voor de inwoners van Dordrecht en van Sliedrecht, dat aan de andere kant van de Merwede ligt.

Milieugedeputeerde Rik Janssen (SP) wil dat alles boven tafel komt. "De verantwoordelijke wethouders moeten bij de selectie van het onderzoeksbureau en bij het onderzoek worden betrokken."

Tonnen asbest

De resultaten van het feitenonderzoek worden door de provincie aan de GGD gegeven. Het is vervolgens aan de betrokken gemeenten Sliedrecht en Dordrecht om te bepalen of zij naar aanleiding van deze resultaten de GGD om nader advies vragen.

In Sliedrecht en Dordrecht is de afvalstort al jaren het gesprek van de dag. "In oktober vorig jaar hebben we van de provincie gehoord dat 1900 ton afval is gestort. Dit is meerdere keren aangepast tot een onderzoeksbureau tot een totaalgewicht van 131.000 ton kwam", zegt Leo van Andel, voorzitter van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven tegen de NOS.

Sluiting

De stichting is in het bezit van een cd-rom met daarop onder meer 42 inspectierapporten. Van Andel: "Je schrikt van de hoeveelheid incidenten met asbest. En wij gaan er vanuit dat we niet alle ernstige rapporten hebben ontvangen. Laat de provincie nu eens open kaart spelen."

De stichting had graag een breder onderzoek met meer openheid gezien. "Als politici moeten gaan oordelen over de uitslag van het feitenonderzoek, hebben wij bij voorbaat ernstige twijfels, aangezien de wethouder van Sliedrecht andere belangen verkiest boven de gezondheid van de inwoners van Sliedrecht."

De provincie zal ook metingen in de omgeving laten uitvoeren. De uitkomsten van deze metingen gaan naar de verantwoordelijke wethouders. Het is de bedoeling dat de afvalstort Derde Merwedehaven de komende jaren wordt omgevormd tot een recreatiegebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl