De oppositie in de Tweede Kamer wil extra juridisch advies over de spoedwet die bepaalt dat er weer moet worden betaald voor een identiteitskaart. De partijen zijn er niet van overtuigd dat de wet voor de rechter standhoudt.

De Kamer besprak vandaag het wetsvoorstel van minister Donner, dat ertoe moet leiden dat burgers weer voor de ID-kaart moeten betalen.

De oppositie wil pas verder praten als het juridisch advies er ligt, maar een meerderheid wil deze week nog de knoop doorhakken.

Afwachten

Er ontstond een run op ID-kaarten nadat de Hoge Raad begin september had bepaald dat die voor iedereen verplicht zijn en dat gemeenten er daarom geen vergoeding meer voor mogen vragen. Zo'n 155.000 mensen vroegen een exemplaar aan.

Donner diende woensdag zijn spoedwet in. Vrijwel alle gemeenten brengen de identiteitskaart sindsdien weer in rekening. Den Haag is één van de gemeenten die nog geen vergoeding vragen.

Die gemeente wil eerst afwachten of het wetsvoorstel wordt aangenomen. Als dat gebeurt, krijgen de burgers in Den Haag alsnog een rekening.

Met voorrang

Eerder op de dag werd al duidelijk dat de Eerste Kamer weigert de spoedwet met voorrang te behandelen.

Donner vroeg de senaat om de wet liefst volgende week al te behandelen, maar volgens de Eerste Kamer kan het best over twee of drie weken.

De senatoren vinden dat Donner een uitspraak van de Hoge Raad niet zomaar naast zich neer kan leggen en dat hij te snel gaat.

De stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) is een actie gestart om gemeentelijke leges die burgers hebben betaald voor een ID-kaart vanaf 2004 terug te krijgen. Ruim 700 mensen hebben zich daar inmiddels bij aangesloten.

STER reclame