"Harry was één van mijn helden", zegt Huub van der Lubbe over de gisteren overleden Harry Muskee. De zanger van De Dijk was goed bevriend met hem. Ook zanger Daniel Lohues kende Muskee goed: "Het was een bijzondere kerel, een gevoelige man".

Volgens Van der Lubbe heeft Muskee met Cuby + Blizzards, zijn band in de jaren 60 en 70, de Nederlandse popmuziek een serieuze toon gegeven. "Via hem, via Cuby + Blizzards, kon het opeens over echte vragen gaan, dingen waar je mee zat. Tenminste, zo heeft het altijd op mij gewerkt."

Hoewel ze toen nog niet bevriend waren, hoorde Van der Lubbe wanneer hij naar Muskees muziek luisterde een vriend met wie hij vragen over het leven deelde. "Hoe moest je in deze bizarre wereld standhouden, hoe moest je je verhouden tot alle rariteiten, flauwekul en onrecht? In zijn muziek hoorde ik een vriend daarop antwoorden geven. Daar was ik hem heel dankbaar voor. Daarom vond ik die muziek zo mooi."

'Warm mens'

"Harry hield niet van flauwekul", zegt Van der Lubbe. "Daar was hij wars van. Hij had een ongelooflijk gevoel voor wat echt en wat nep was. Hij heeft zich met zijn muziek nooit ingelaten met commercieel gedoe, want dat was nep. Muziek was een heilige zaak, een missie."

Muskee deed nooit water bij de wijn, wat hem de reputatie opleverde dat hij stug en ontoegankelijk was. "Dat was niet zo", aldus Van der Lubbe. "Voor mensen die hem beter kenden was hij juist ontzettend gul, vol verhalen. Voelde hij zich op zijn gemak, dan was het goed." Hij vervolgt: "Ik weet dat hij een warm mens was, achter een wat gereserveerde buitenkant."

Van der Lubbe heeft veel respect voor de manier waarop Muskee bezig was met muziek. "Als hij zong, leek het alsof hij het alleen voor mij deed. Het ging misschien nog wel iets verder: dat hij helemaal aan niemand dacht als hij zong. Dat er alleen een gedachte was die uitgedrukt moest worden in muziek. Hij dacht niet aan publiek, hij dacht aan muziek. Daardoor kon hij zich ongelooflijk geven. Qua zingen en het overbrengen van emoties was hij voor mij echt de Jacques Brel van Nederland."

Schuur

Zanger Daniël Lohues bracht veel tijd met Muskee door. In 2009 produceerde Lohues zijn cd 'Cats Lost'. "Harry was een eenling. Ik had soms het idee dat hij nog meer van dieren hield dan van mensen. Hij was een lieve man."

Volgens Lohues was het een aparte ervaring om met Muskee te werken. "Hij heeft in de jaren 60 heel veel platen opgenomen, maar hij had helemaal geen goed gevoel bij een studio. Daarom duurde het allemaal heel lang." Lohues besloot daarom om een andere lokatie te zoeken. "We zijn in Grollo in een schuur gaan zitten, met de Blizzards en opnameapparatuur. Toen was het geen studio meer en ging het opeens vanzelf."

In september zouden de opnames beginnen van het album 'Dogs found'. "We zijn er al een poos mee bezig. Harry had zijn teksten klaar, ik had de muziek klaar. Toen ik begin augustus terugkwam uit Amerika was Harry opeens ziek. En hij werd steeds zieker en zieker."

"We zijn nooit de studio in gegaan om op te nemen. Tot het allerlaatst aan toe had hij het daar nog over. Dan keek hij me aan en dan begon hij erover (op zijn Drents): 'Verdomme zeg. Dat hadden we toch moeten opnemen'."

STER reclame