NOS NieuwsAangepast

Köhlerprijs naar Mensje van Keulen

Schrijfster Mensje van Keulen krijgt de Charlotte Köhler Prijs. De literatuurprijs, die om de drie jaar uitgereikt, wordt afwisselend toegekend aan een dichter, toneelschrijver of proza-auteur.

De jury roemt Van Keulens "trefzekere techniek, uitnemende taalgevoel en verbeeldingskracht".

"Meestal laat ze in het midden hoe het afloopt, er kan nog van alles gebeuren. Bij een goed verhaal werkt het zo dat je over de personages kunt blijven fantaseren. Die techniek, die neerkomt op weglaten, spanning opbouwen en dan met een onverwachte wending naar een splijtend inzicht en een open einde afkoersen, beheerst Van Keulen als weinig anderen."

Nieuwe roman

Van Keulen reageerde verrast op het nieuws, want "je kunt deze prijs maar één keer in de negen jaar krijgen."

Mensje van Keulen heeft meer dan 40 verhalenbundels en romans op haar naam staan. Haar debuutroman 'Bleekers Zomer' kwam uit in 1972 en is nog altijd populair op leeslijst voor de middelbare school ("Het is niet zo dik", verklaart Van Keulen dat succes). Haar laatste werk, de verhalenbundel 'Een Goed Verhaal', is van twee jaar geleden.

"Binnen afzienbare tijd" hoopt Van Keuelen met nieuw werk te komen. "Ik ben altijd aan het werk, dus ik hoop dat ik dit nog mag afmaken. Het is een roman en daarna zal ik zeker weer verhalen scrhijven."

Afwisselend

Aan de Charlotte Köhler Prijs is 18.000 euro verbonden. Eerder ging de prijs onder andere naar Judith Herzberg en Jean Pierre Rawie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt ook jaarlijks een prijs uit die is vernoemd naar actrice Köhler. Dat is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl