Enorme oefening voor Defensie

Aangepast

In Arnhem is de grootste militaire oefening in 15 jaar begonnen. Aan Operatie Falcon Autumn doen 2500 militairen, 400 voertuigen en gevechts- en transporthelikopters van verschillende krijgsmachtonderdelen mee.

In de namaakoorlog trekken de strijdkrachten van Arnhem via Drenthe naar de Noordzee.

"We voeren vandaag al verkenningen uit en nemen 'weerstand' weg, wat betekent dat we de vijand uitschakelen. Die zit ook niet stil, dus het spel speelt al", legt brigadegeneraal Otto van Wiggen uit.

TT-circuit aangevallen

De oefening, die tot 7 oktober duurt, zal zich voornamelijk in Drenthe afspelen. Het hoogtepunt is woensdag. Dan wordt op het TT-circuit van Assen een denkbeeldig vliegveld aangevallen vanuit de lucht.

In twee golven worden dan parachutisten gedropt en rukken grondtroepen over de weg op. De militaire activiteiten rond Arnhem moeten "de springplank creƫren voor die grote operatie in Assen".

Burgers wordt gevraagd mee te doen door zich te melden bij checkpoints die op verschillende plekken in Noord- en Midden-Drenthe zijn opgezet. "Het speelt zich dus bewust niet alleen af op militaire oefenterreinen, maar ook tussen de Nederlandse bevolking."

Luchtmobiele Brigade

Het is ook de eerste keer in jaren dat de hele Luchtmobiele Brigade meedoet. Omdat er altijd wel een bataljon in het buitenland diende, was dat lang niet mogelijk.

Defensie heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld in geval van klachten of schade.

STER Reclame