De Franse tekenaar Uderzo stopt met Asterix. Op een bijeenkomt in Parijs ter ere van de verkoop van het 350 miljoenste stripboek van de Gallische held, zei hij het stokje te zullen overdragen aan een nieuwe tekenaar.

"Ik realiseerde me dat Asterix niet alleen toebehoort aan zijn schrijvers, maar ook aan zijn lezers", zei de 84-jarige tekenaar.

Wie hem gaat opvolgen, is nog niet bekendgemaakt. Wel verklapte Uderzo dat die persoon de volgende Asterix zal schrijven. De nieuwe strip komt eind volgend jaar uit.

Prerpark

Albert Uderzo begon in 1959 met het tekenen van Asterix, oorspronkelijk samen met scenarist René Goscinny. Na diens dood in 1977 nam Uderzo ook de verhalen op zich.

"Mijn vader is hier. Mijn vader heeft nooit echt de wereld verlaten, omdat jij hier bent gebleven", zei de dochter van Goscinny op de bijeenkomst van vandaag.

Geen Hollanders

In de loop der jaren verschenen er 33 stripboeken van Asterix. Ook kwamen er meerdere films en een pretpark in Frankrijk.

Gevraagd of er nog een boek 'Asterix en de Hollanders' komt, herinnert Uderzo eraan dat België en Holland rond het begin van de jaartelling één waren. "En België hebben we al gedaan."

Maar, zo troost hij Nederland, "jullie waren samen wel de dapperste strijders in die tijd."

STER reclame