NOS NieuwsAangepast

V-raad vergadert over Palestijns verzoek

De VN Veiligheidsraad gaat later vandaag vergaderen over het verzoek van de Palestijnen om volledig lidmaatschap. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas diende daar vrijdag een aanvraag voor in bij de VN.

Het verzoek krijgt steun van negen van de vijftien leden van de raad, maar de VS heeft gezegd dat het gebruikmaakt van zijn vetorecht. Volgens diplomaten kan het nog weken duren voor over de aanvraag gestemd wordt.

Joodste staat

Abbas drong vorige week bij de VN aan op een Palestijnse staat met grenzen van vóór 1967.

De Israëliërs hebben gezegd dat ze weer willen beginnen met vredesonderhandelingen, zonder voorwaarden vooraf. Israël en de Palestijnen zijn in september vorig jaar gestopt met directe gesprekken. De Palestijnen liepen weg, uit protest tegen de bouw van Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In zijn toespraak voor de VN zei de Israëlische premier Netanyahu dat het in de kern niet om de nederzettingen draait, maar om de weigering van de Palestijnen om Israël als Joodse staat te erkennen. Vrede wordt volgens Netanyahu niet bereikt door VN-resoluties.

Heldenonthaal

Abbas werd na zijn lidmaatschapsverzoek gisteren als een held onthaald in Ramallah. Voor een juichende menigte herhaalde hij dat hij niet met Israël gaat praten als de bouw van de nederzettingen niet stopt.

Daarop zei Netanyahu dat het geen zin heeft om te blijven "onderhandelen over onderhandelingen. Dat zijn we nu 2,5 jaar aan het doen en we komen er niet ver mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl