De explosie in de betonnen constructie in Zeeland is veroorzaakt door een zeer zwaar explosief. Wat er precies is ontploft, wordt nog onderzocht.

Aanvankelijk werd gedacht dat de betonnen constructie een caisson was, maar het blijkt nu te gaan om een zogeheten beetle. Beetles zijn veel kleiner dan caissons en werden destijds volgestort met zandzakken en puin om dijkgaten te dichten. Er zijn inmiddels grondmonsters uit de krater genomen om erachter te komen om wat voor explosief het ging. Deze zijn naar het NFI gestuurd voor verder onderzoek.

Wel heeft de Explosieven Opruimings Dienst gisteren vastgesteld dat het geen bom of mijn was uit de Tweede Wereldoorlog. In de buurt werd toen veel gevochten en mogelijk was een oud explosief verantwoordelijk voor de schade.

Buurtonderzoek

Daarnaast heeft de politie een onderzoeksteam gevormd. Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet. Die gaan voorlopig door met een buurtonderzoek.

Omdat het een drukbezocht gebied is, waar veel fietsers en voetgangers komen, hoopt de politie veel getuigen te vinden.

Krater

De beetle werd vrijdagavond opgeblazen op een strandje in Ritthem, vlakbij Vlissingen. De klap was zo hard dat hij tot ver op Walcheren en Zuid-Beveland werd gehoord. De politie kreek meer dan 100 telefoontjes over de knal.

De explosie sloeg een krater van drie meter. De brokstukken lagen over het strand verspreid.

Kort voor de klap zagen getuigen iets wat leek op siervuurwerk op het strand. Na de explosie zag men twee auto's snel wegrijden uit de duinen.

STER reclame