De eurolanden zullen alles doen wat nodig is om de schuldencrisis te bestrijden. Dat hebben ze in Washington beloofd, op de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds. De Europese landen kregen op de vergadering kritiek op de aanpak van de crisis.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei dat het gevaar bestaat voor een run op de banken en een ernstige mondiale recessie als Europa niet met een oplossing komt.

Inspanningen

Tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington zei Geithner dat de dreiging van "een run op banken en andere catastrofale risico's van tafel moet". Gebeurt dat niet, dan kunnen alle andere inspanningen om Griekenland te redden wel eens voor niets zijn, denkt de minister.

De waarschuwing is zijn duidelijkste tot nu toe. De minister schrijft aan het IMF dat de Europese Centrale Bank een grotere rol moet krijgen bij de bestrijding van de schuldencrisis.

Vertrouwen

De Chinese bankpresident Zhou heeft zich aangesloten bij Geithner; hij roept Europa op om "snel te handelen om het financiële vertrouwen terug te krijgen".

Ook andere landen nemen bij de jaarvergadering van het IMF een standpunt in over de schuldencrisis. Zo vindt Canada vindt dat het Europese noodfonds verdubbeld moet worden.

STER reclame