NOS NieuwsAangepast

Chronologie zendmast Lopik

Circa 22.30 uur: de oostwaarts gerichte antenne heeft een probleem. Er wordt in die richting 10 keer minder vermogen uitgezonden dan normaal. Het gaat om alle door Broadcast Partners beheerde zenders: Radio1, 2, 3FM, 4, Q-Music en BNR. Dat blijkt volgens Novec uit gegevens van het meetnet van KPN.

Maar de zenders blijven wel op volle kracht aan staan. Gegevens over het elektriciteitsverbruik zouden aantonen dat er niet minder energie wordt geleverd.

4.22 uur: 3FM Lopik 96.8 FM is uitgevallen, andere zenders Radio1, 2, 4, Q-Music draaien normaal (meetgegevens Agentschap Telecom. Uitval kan al eerder zijn gebeurd, de metingen zijn om de 25 minuten).

4.27 uur: 3FM Lopik 96.8 FM is weer terug, maar zachter. Broadcast Partners monteur komt ter plaatse.

4.52 uur: de eerste melding dat er iets ongewoons aan de hand is: Radio M krijgt een automatische melding dat zijn zender, in de top van de toren van Lopik, niet meer uitzendt. KPN, dat de zender en antenne van Radio M faciliteert, heeft om 5.30 uur een monteur ter plaatse. Op enig moment wordt er reflectie gemeten in de zendinstallatie van BP. Hierop komt een monteur ter plaatse.

Ook is opvallend dat inmiddels Broadcast Partners zenders, Radio 1,2 3FM, 4 en Q-Music zachter uitzenden.

5.50 uur: opeens vallen diverse landelijke zenders uit, o.a. Radio 1 t/m 3 en Q Music, allemaal klanten van BP.

5.57 uur: Radio 1,2 3FM, 4 en Q-Music terug, maar nog steeds zachter en dat blijft gedurende rest van de dag (meetgegevens Agentschap telecom).

6.00 uur: bij de NPO komt de melding binnen dat Radio 1 t/m 4 gedurende vier minuten stil zijn geweest. De opgegeven reden is 'kortsluiting'.

6.10 uur: alle zenders zijn dus weer in de lucht. Ooggetuigen zien vroeg in de ochtend busjes van respectievelijk Novec, KPN, Volker Wessels Telecom bij de toren van Lopik.

7.00 uur: personeel van BP constateert dat er een brandje heeft gewoed. Twee monteurs zijn met de lift in de buismast naar boven gegaan, maar al op een laag niveau teruggekeerd omdat zij last van hun ogen kregen. De locatie van de brand zou zijn nabij niveau 13 van de 14 niveaus tellende buismast.

8.27 uur: Radio M is weer in de lucht, na reparaties door KPN-monteurs.

10.00 uur: er komen meer monteurs van BP en busjes van Novec. Ze blijven tot circa 12.00 uur.

11.00 uur: men besluit de brandweer te bellen om de boel te laten controleren, o.a. op eventuele gevaarlijke stoffen.

12.18 uur: de brandweer is ter plaatse, maar deze weigert naar binnen te gaan, omdat de beheerders weigeren de zenders uit te zetten. Vertrekt weer om 12.41 uur (tijden volgens opgave van Brandweer Veiligheidsregio Utrecht). De Officier van Dienst (OvD) belt nog wel met burgemeester Van den Brink van IJsselstein om melding te maken van het incident. "Moet ik daar wat mee?" , vraagt de burgemeester. "Nee", zegt de OvD, "maar dan weet u er van".

18.45 uur: burgemeester Van den Brink ziet op het Jeugdjournaal voor het eerst wat er in Hoogersmilde is gebeurd. Geschrokken belt hij met de OvD van de brandweer. Ze besluiten de zaak alsnog te inspecteren en schakelen Novec in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl