NOS NieuwsAangepast

Reverse graffiti: Reclame op je stoeptegel

De laatste tijd zie je het steeds vaker: reclame op de stoeptegels. Niet gemaakt met graffiti of stoepkrijt, maar simpelweg door de stoep schoon te spuiten met een hogedrukspuit. Het is een trend, maar de truc is niet nieuw. Kunstenaars doen dit namelijk al veel langer.

Een vieze muur, stoep of tunnel is het target van de kunstenaar. Met de hogedrukspuit spuiten ze door een mal op de muur, et voilá, de muur is opeens een kunstwerk.

Erg lastig is het dus niet en dat zien reclamebureau's ook in. Om een advertentie te zetten, heb je alleen een goede hogedrukspuit nodig en een aluminium mal met een logo of een boodschap. "Wij gebruiken een professionele hogedrukspuit, het kan ook met een gewone, maar dan ben je ontzettend lang bezig", vertelt Jim Bowes van GreenGraffitti, een bedrijf dat dit soort advertenties zet.

"Wij zijn vier jaar geleden gestart", vertelt Bowes. "We merken dat het in is, we kunnen nu vaak aan de slag." Maar er is ook concurrentie. In totaal zijn er vier grote bedrijven in Nederland die dit doen, maar er zijn ook veel kleine spelers. Iedereen met een goede hogedrukspuit kan ermee aan de slag.

Je zou zeggen dat zo'n advertentie weinig kost, maar dat valt nog tegen. Het maken van een mal is namelijk nog wel wat werk. Gemiddeld worden er zo'n 20 tot 25 mallen per advertentie gemaakt, je bent ongeveer 1000 euro kwijt.

Illegaal?

Maar mag dat zomaar, adverteren op straat? Wanneer je dit doet, maak je gebruik van de openbare ruimte. "We moeten vaak in gesprek met gemeenten over ons werk en de plekken waar we dit doen. Wat wij doen is namelijk niet legaal, maar ook niet illegaal", zegt Bowes. Volgens hem zijn er nog geen wetten over deze manier van adverteren. Iemand straffen omdat hij de straat schoonmaakt, klinkt natuurlijk ook een beetje gek. Daarnaast zijn de advertenties tijdelijk, ze blijven gemiddeld 3 tot 4 weken zichtbaar op de straat.

Hoe het maken van zo'n advertentie in z'n werk gaat, kan je vanavond zien in de uitzending van NOS op 3, om 22:50 op Nederland 3.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl