NOS NieuwsAangepast

Frankrijk spreekt vonnis uit over boerkaboete

In Frankrijk heeft een rechter voor het eerst een vonnis uitgesproken op basis van het boerkaverbod dat daar sinds 11 april geldt.

Hind Ahmas

De boete geldt voor de 32-jarige Hind Ahmas die in het openbaar een nikab droeg die haar gehele gezicht, op haar ogen na, bedekte. Hiervoor moet zij 120 euro betalen. Een tweede vrouw moet volgens de rechter 80 euro betalen. De vrouwen kregen de boete toen zij in nikab een amandeltaart aanboden aan de burgemeester van Meaux, Jean-Francois Copé, initiatiefnemer van het boerkaverbod. Een taart met een dubbele boodschap: amandel is namelijk 'amande' in het frans, maar als je de 'a' in een 'e' verandert, krijg je 'amende', wat boete betekent. Een boetetaart dus.

Media-offensief

Volgens onze correspondent Ron Linker in Parijs was de taart onderdeel van een groot media-offensief dat de twee vrouwen voeren. "Ze hebben het bewust op een boete laten aankomen zodat ze deze konden aanvechten bij de rechter." Nu de rechter een uitspraak heeft gedaan, kunnen ze naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen. Ahmas heeft al aangegeven dit te zullen doen. Tegelijkertijd met de uitspraak van de rechter kondigde vandaag een vrouw in Meaux aan dat zij zich kandidaat stelt voor de aankomende presidentsverkiezingen. Dit deed zij in nikab. Ook dit hoort bij de publiciteitsstunt: "De Franse media zijn daarom ook erg terughoudend met berichtgeving over deze kwesties. Het zijn vooral de buitenlandse media die het nieuws oppikken", aldus Ron Linker.

Rachid Nekkaz

In Frankrijk zijn al vaker boetes uitgedeeld aan vrouwen die een boerka of nikab dragen. Deze zijn echter altijd betaald door de vrouwen zelf of door de Franse zakenman Rachid Nekkaz. Hij heeft namelijk een fonds opgericht met daarin een paar miljoen euro om de boetes te betalen die op basis van boerkaverboden worden uitgedeeld. Dit doet hij ook voor Nederland en België, waar sinds kort ook een boerkaverbod geldt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl