Koningin Beatrix heeft in de Ridderzaal in Den Haag de Troonrede voorgelezen, die dit jaar grotendeels in het teken stond van de bezuinigingen. "Het jaar dat voor ons ligt, wordt een jaar van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die alle Nederlanders raken", zo zei de koningin.

Deze Troonrede is de eerste die onder verantwoordelijkheid van premier Rutte tot stand is gekomen. De PVV, gedoogpartner van het kabinet, heeft niet aan de rede meegewerkt. Voor de koningin was het de 32ste keer dat zij de Troonrede voorlas.

Meer nieuws over de Troonrede en de Miljoenennota in het dossier Prinsjesdag

Gouden Koets

De koningin arriveerde rond 13.15 uur samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Gouden Koets op het Binnenhof. Ook prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en prins Constantijn en prinses Laurentien kwamen per koets aan bij de Ridderzaal. De Oranjes werden onderweg door duizenden toeschouwers toegejuicht.

Er was veel politie op de been om incidenten zoals vorig jaar te voorkomen. Toen gooide een man vanuit het publiek met een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Dit jaar verliep de tocht zonder problemen. Volgens de politie zijn er geen arrestaties verricht.

Balkonscène

De koningin droeg een parelgrijze japon met bladmotief in drie grijstinten, met daarbij een verenkraag en een grijzen hoed. Willem-Alexander was gekleed in het bijzonder ceremonieel tenue van de Luchtmacht en Máxima droeg een zeegroene japon van crepe georgette.

Na afloop van de ceremonie in de Ridderzaal vertrokken de koningin en haar familie naar Paleis Noordeinde, waar zij traditiegetrouw op het balkon verschenen om naar het publiek te zwaaien.

STER reclame