Afghaanse oud-president Rabbani gedood

tijd van publicatie Aangepast

Bij een bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul is oud-president Rabbani om het leven gekomen. Rabbani (71) leidde de Afghaanse Vredesraad en voerde in die rol onderhandelingen met de Taliban.

Het zou gaan om een zelfmoordaanslag. De bom zou zijn afgegaan in zijn huis, op het moment dat hij overleg had met twee Talibanleiders. De militante moslims hebben de aanslag opgeëist.

Bij de aanslag kwamen ook vier lijfwachten van de oud-president om het leven. Een belangrijke adviseur van president Karzai raakte gewond.

President

Rabbani leidde in de jaren tachtig de strijd tegen de Russische bezettingsmacht in Afghanistan. Hij werd in 1992 president van het land en bleef dat tot de Taliban de macht in het land overnamen.

De VN bleef hem erkennen als de officiële president van Afghanistan. Als leider van de Noordelijke Alliantie vocht Rabbani jarenlang tegen de Taliban.

Eind 2001 was hij korte tijd waarnemend president, tot Karzai hem opvolgde. Rabbani was ook leider van Jamiat-e-Islami, een islamitische partij die werd beschouwd als gematigd progressief.

Zelfmoordaanslagen

In oktober vorig jaar stelde Karzai Rabbani aan als hoofd van de Vredesraad, die door onderhandelingen met de Taliban vrede moest brengen in het land.

Rabbani bood lagere Taliban-strijders amnestie aan en was bereid de leiders in ballingsschap te laten gaan om vrede te bereiken.

Pasgeleden riep Rabbani op een religieuze conferentie in Iran moslimgeleerden op zich uit te spreken tegen zelfmoordaanslagen.

STER Reclame