NOS NieuwsAangepast

Aspergeteelster voor de rechter

Het OM heeft vier jaar cel geëist tegen de aspergeteelster José Janssen, vanwege uitbuiting van buitenlandse werknemers op haar bedrijf in Someren.

Janssen werd in juni aangehouden op verdenking van economische uitbuiting van onder andere Poolse werknemers. De seizoensarbeiders kregen niet genoeg betaald; 5 euro per uur in plaats van de 13 euro per uur waar ze recht op hadden.

Daarvan moesten ze ook nog een deel afstaan voor kost en inwoning. Ze moesten boodschappen doen bij een winkeltje op het erf van Janssen. Een fles shampoo kostte daar 13 euro.

Moderne slavernij

Het is niet de eerste keer dat Janssen wordt verdacht van uitbuiting. In 2009 en 2010 werd ze ook al veroordeeld voor het uitbuiten van buitenlandse seizoenskrachten. De Portugese en Roemeense seizoensarbeiders verbleven onder embarmelijke omstandigheden op het bedrijf in Someren.

Ze moesten hun paspoort inleveren en mochten niet bellen. Ze sliepen in een vieze ruimte zonder ramen, die 's nachts op slot ging. De burgemeester van Someren noemde het toen moderne slavernij.

Executieveiling

Janssen kreeg boetes opgelegd en zat een paar maanden vast. Die boetes heeft ze nooit betaald en zijn inmiddels opgelopen tot zo'n 1,1 miljoen euro. Twee weken geleden werden haar woonhuis, boerderij en grond verkocht tijdens een executieveiling om de openstaande boetes te betalen.

Jansen ontkent dat ze haar werknemers onderbetaalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl