1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Zeilmeisje Laura stopt met school

De 15-jarige zeilster Laura Dekker is gestopt met school. Ze heeft het te druk met zeilen, heeft ze gezegd tegen het NOS Jeugdjournaal. "In het begin heb ik veel aan school gedaan, maar nu eigenlijk niet meer echt veel, omdat ik er te weinig tijd voor heb", zegt ze. "De boot is even belangrijker, daar focus ik me nu op."

Dekker zou haar schoolwerk eigenlijk moeten doen als ze bijvoorbeeld voor een week aan land komt, maar dan is het te druk. "Die week heb je nodig om in te klaren, uit te klaren, water te halen, diesel te halen en reparaties uit te voeren. En dan zit je alweer op zee."

Dekker, die morgen 16 wordt, zit nu in de Australische stad Darwin. Ze is sinds vorig jaar zomer bezig met een solozeiltocht rond de wereld. Toen de rechter bepaalde dat ze mocht beginnen aan haar reis, noemde hij haar ouders verantwoordelijk voor haar scholing.

Kinderbescherming

Omdat de ouders verantwoordelijk zijn, kan de Kinderbescherming de beslissing van Laura niet tegenhouden. Bovendien gelden buiten Nederland andere regels op het gebied van scholing.

De Wereldschool bevestigt dat Laura de handoek in de ring heeft gegooid. Een woordvoerder noemt dat "niet verstandig", maar de school kan er niks doen omdat Laura niet meer onder de Nederlandse leerplicht valt.

De Vereniging van Leerplichtambtenaren, Ingrado, zegt in een reactie dat dit natuurlijk niet hoort en ook niet de bedoeling is. Ingrado voegt er aan toe dat ze pas kan ingrijpen als de Kinderbescherming daarom vraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl