Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Hij is 88 jaar: Jan van Boven, de eigenaar van de Febo-snackbar aan de Amsteldijk in Amsterdam. Hij runt de zaak al jarenlang samen met zijn vrouw. "Ik ga door tot het eind", zegt hij monter.

Hij is goedgemutst, want de zaken gaan goed. Hij vindt het niet raar dat de Febo-snackbarketen momenteel het 70-jarig bestaan viert. "Als je kwaliteit levert, dan overleef je. Zo simpel is het."

Vanmiddag wordt in dierentuin Artis het jubileumboek 'De Febo - een fenomeen' gepresenteerd, geschreven door snackkenner Ubel Zuiderveld.

Fenomeen

Dat Febo een fenomeen is, daar is geen woord van gelogen, zeggen Zuiderveld en Van Boven. "Febo is een begrip. Met ook veel bekende Nederlanders als klant: Katja Schuurman, Ed Nijpels en Johan Cruijff natuurlijk", zegt Van Boven. Cruijff schreef ook het voorwoord voor het Febo-boek.

Febo werd opgericht in 1941 door Johan de Borst. Wat begon als een bakkerswinkel groeide uit tot een automatiek waar De Borst zelfgemaakte kroketten verkocht. Hij liet een moderne keuken bouwen, waar veel kroketten konden worden geproduceerd. Hierdoor kon hij filialen openen. Amsterdam alleen al telt nu 23 Febo's, in de rest van het land zitten er nog 40. "Jaarlijks willen we vier nieuwe snackbars openen", zegt de huidige directeur Dennis de Borst, kleinzoon van de oprichter, die in 2008 overleed.

Automatiek

Volgens schrijver Zuiderveld is het aan de Amsterdamse keten te danken dat er in ons land nog automatieken zijn. "In de jaren 80 leken ze te verdwijnen, maar Febo zette door. En nu zie je ze overal weer opduiken: bij tankstations, tuincentra, noem maar op."

Eten uit de muur heeft niet bepaald een positief imago. Maar Zuiderveld wordt daar een beetje moe van: "Zonder nationalistisch te zijn, waarom geven Nederlanders altijd af op onze uitvindingen? Waarom kankeren we dan niet over hamburgers en Coca-Cola?"

STER reclame