NOS SportAangepast

Komon verbetert record in Damloop

Leonard Patrick Komon heeft de 27ste editie van de Dam tot Damloop op zijn naam geschreven.

De 23-jarige Keniaan volbracht de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) in 44.27 en verbeterde daarmee het inmiddels tien jaar oude parkoersrecord van zijn landgenoot Paul Koech met achttien seconden.

Het wereldrecord van Haile Gebrselassie (44.23 in 2005) bleef maar net buiten bereik voor Komon. De Eritreeër Samuel Tsegay eindigde in de stromende regen met 44.38 ook nog onder de oude toptijd. John Mwangangi, de winnaar van vorig jaar, werd derde. Beste Nederlander was Patrick Stitzinger, die in 47.47 op de tiende plaats eindigde.

"Geen pretje"

De zege van de Komon, die direct vanaf de start flink gas gaf, kwam nog even in gevaar. Tsegay vond enkele kilometers voor de eindstreep weer de aansluiting met de uitgelopen Keniaan. Die plaatste echter terstond opnieuw een indrukwekkende versnelling, waarop Tsegay het antwoord schuldig moest blijven.

"De regen heeft mij kostbare tijd gekost", zei Komon, die wereldrecordhouder is op de tien en vijftien kilometer op de weg. "Hopelijk lukt het me een volgende keer."

"Het was geen pretje, met die harde regen en wind", vond ook Stitzinger, die Komon direct bij de start hard weg zag lopen. "Het is ongelooflijk hoe snel hij en enkele anderen zijn. Dan stellen wij als Nederlanders eigenlijk helemaal niets voor. Wij missen een bepaalde snelheid."

Kiplagat vierde bij de vrouwen

De Keniaanse Priscah Jepleting won bij afwezigheid van titelverdedigster Hilde Kibet de vrouwenwedstrijd in 51.57. Haar landgenote Dinah Chepkemoi werd tweede in 52.46, voor de Ethiopische Abebech Afework, die na 52.48 over de finish kwam.

Beste Nederlandse was Lornah Kiplagat, die met 53.01 als vierde eindigde. Ze wil volgende maand bij de marathon van Amsterdam pieken en de limiet halen voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. "Ik wilde geen risico nemen. Alles draait om de Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl