FNV Bouw heeft ingestemd met het aangepaste pensioenakkoord. Een grote meerderheid van de bondsraad was vóór de afspraken die zijn gemaakt door werkgevers, werknemers en de overheid.

Daarmee is er binnen de vakcentrale FNV een meerderheid voor de pensioenplannen. Van de negentien bonden zijn er twee tegen: FNV Bondgenoten en Abvakabo.

De mening van FNV Bouw was cruciaal, omdat de bond samen met FNV Bondgenoten en Abvakabo een meerderheid vormt binnen de vakcentrale.

Zwaar werk

In het pensioenakkoord staat onder meer dat de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat en dat hij later mogelijk nog verder wordt verhoogd. Minister Kamp van Sociale Zaken heeft afgelopen week nog kleine wijzigingen aangebracht, met name voor mensen met zware beroepen.

"De bouwvakkers van FNV Bouw hebben vandaag de consessies die deze week zijn gedaan op zich in laten werken", zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. "We hebben een doorvertaling met cijfers gemaakt en bekeken wat het voor hen betekent. Alles tegen elkaar afwegend, zeggen zij ja."

Uit de doorberekening is gebleken dat bouwvakkers die vanwege het zware werk op hun 65ste willen stoppen, niet heel veel hoeven in te leveren.

Opgetogen

Maandag moeten de negentien bonden van de vakcentrale samen een definitief besluit nemen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft in een eerste reactie alvast opgetogen gereageerd, maar weet dat ze eerst nog de stemming van maandag moet afwachten.

STER reclame