Pieter Post na 30 jaar niet uitbezorgd

time icon Aangepast

Voor veel twintigers is het eeuwigdurend jeugdsentiment, anderen zien hun kinderen ermee opgroeien: de Britse animatieserie Postman Pat. In Nederland beter bekend als Pieter Post. De postbode in zijn rode wagen, die samen met zijn kat het ene avontuur na het andere beleeft in het dorpje Greendale.

Op 16 september 1981 bezorgde Pat zijn eerste brief. En nog altijd is de serie te zien in zeventien landen. In de afgelopen jaren heeft ook Postman Pat zich aangepast aan de 21ste eeuw.

Zijspan

De langzame kneuterigheid van de afleveringen uit de begintijd is er wel af. Tegenwoordig rijdt de postbode niet meer rond in een rode wagen, maar is hij gepromoveerd tot hoofd 'Special Delivery'. Hij rijdt op een motor met zijspan en vliegt in een ultramoderne helikopter. Ook de herkenbare begintune heeft een vrolijke beat gekregen.

Je zou denken dat het concept na 30 jaar niet meer op kan tegen alle moderne animatieseries. Maar een postbode die zijn dorpsgenoten te hulp schiet, houdt ook kinderen van deze tijd nog bezig. Hoe dat komt? Volgens de bedenker van de originele serie, John Conliffe, omdat de serie doet denken aan het gewone, dagelijkse leven.

In de Britse krant The Guardian vertelt hij: "Kinderen associëren een postbode met verjaardagscadeaus, kaartjes, kortom leuke dingen. Ze hebben allemaal wel eens zo'n rode (Britse) postwagen voorbij zien rijden. De personages die in de serie voorbij komen, zijn herkenbaar voor ze."

Gemoedelijkheid

En dat is ook niet vreemd, als je weet dat Conliffe ooit inspiratie putte uit het dorpje waar hij destijds woonde, Longsleddale, in noordwest Engeland. Hij reed zelf regelmatig door de heuvels van de regio Cumbria. En raakte zo geïnspireerd door de gemoedelijkheid van het Britse platteland.

Toen hij de serie schreef, kreeg hij alle ruimte van de producenten. Als het maar over het platteland zou gaan, de rest maakte niet uit. "De producenten zeiden, schrijf jij nou maar gewoon, dan doen wij de rest", vertelt hij aan de BBC. Hij wist van te voren niet eens dat het een animatieserie zou worden. Conliffe: "Ik had er geen hoge verwachtingen van. Niet alles werkt op tv. Dus we hoopten er het beste van. En die wens kwam uit".

Ster

Inmiddels maakt Postman Pat zich op voor zijn eerste optreden op het grote scherm. In 2013 komt de animatiefilm uit. Van een simpele, vriendelijke postbode groeit hij daarin uit tot een ware ster.

Veel Britten verlangen terug naar de oude, 'oldfashioned' Postman Pat die door de heuvels en over bruggetjes rolde. Gelukkig zijn ook die fragmenten op internet terug te vinden.

Ook in 2011 blijft hij in ieder geval de bekendste postbode ter wereld. Jeugdsentiment of niet.

STER Reclame